16 listopadu 2011

20.-30.Léta


K tomuhle tématu mě dovedla páteční narozeninová párty na stejné téma a i když mlhavá představa co si vzít na sebe tam byla, internet zase pomohl :D (převzaté z Moda.cz)
 A jak to máte vy?Které období máte nejradŧi a co by jste si oblékli vy na párty s tématem 20.-30. léta??

20.léta 

V roce 1916 otiskl americký časopis Harper´s Bazaar fotografie šatů s délkou sukně do půli lýtek bez kanýrů a volánků. Byl to jeden z modelů Coco Chanel, který vyvolal pozdvižení. Na módu začínal mít obrovský vliv kubismus, který měl za následek jakousi strohost šatů a vznikl nový ideál krásy: krátké vlasy, dlouhá šíje, hubené chlapecké postavy. Tak se zrodily slavné garsonky – ztřeštěné mladé ženy, které rády žijí  "chlapecký" styl života a odrhují to vše kouřením.  
Tato doba se také vyznačuje adorací tmavé barvy pleti, a tak se všichni opalovali, jak jen bylo možné. Neustálý obdiv se snesl především na černošskou krásku Josephine Baker a její taneční kreace. Víte, že tato dáma vynalezla charleston? Ve 20. letech byla společnost mnohem méně rasistická, než v dalších dekádách. 

Doba se zrychlila a s ní i tempo v umění. Módními barvami se staly šedá, béžová a hnědá. Na první pohled neměly zaujmout šaty, ale jejich majitelka, která je oživila pohybem. Žena měla být v dokonalé harmonii se svým oděvem. Jakoby vlnící se šaty ukazovaly kousek její duše. Inspirací se staly i vykopávky v egyptských pyramidách, najednou se objevovaly egyptské a faraónské motivy úplně všude. Život byl zkrátka v plném proudu, lidé si hráli, byli výstřední a šťastní. 



 30.léta


Šaty se sníženým pasem a délka ke kolenům jsou již passé, sukně se opět prodlužují až k zemi a pas se vrací na své místo. Silueta je ještě štíhlejší a protáhlá, k čemuž mohou dopomoci i dlouhé upnuté rukávy. Madeleine Vionnetová navrhuje složité střihy, Coco Chanel jak je jejím zvykem naopak. Extravagantní chování se umírňuje – atmosféra ani přílišnou radost nedovoluje – a ženám zas narostly dlouhé kadeře.
Ve 30. létech vznikla první umělá vlákna (vinyl, celofán, luvisca…), ale např. Coco je odmítá. V roce 1935 se objevuje nylonové vlákno, které dá za vznik populárním „nylonkám“, oblíbeným směnným zbožím vojáků během války. Strohost 20. let je nahrazena romantikou. 


Oblíbené na šatech jsou kaligrafické vzory a námořnické prvky. Móda je elegantní a užívá populární vzory rybí kosti nebo kohoutí stopy. První americký návrhář, který se prosadil v Paříži byl Main Rousseau Bocher, čili Mainboucher. Stal se dokonce šéfredaktorem francouzské verze Vogue. Uvedl na trh šortky do půli stehem a plážové kalhoty pod kolena, které jsou „in“ zrovna letošní sezónu. Do popředí se dostala i tzv. „tyrolská móda“ s bavorskými výšivkami a dirndly, což byla nemilá předtucha Hitlerova nástupu. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji moc za všechny komentáře!