28 října 2011

Du jů lajk kofí?


"Za každou úspěšnou ženou je obrovské množstvo kávy." 
 Stephanie Piro

Pití kávy u nás patří bezesporu mezi oblíbený rituál. Všude možně se objevuje více a více kaváren ať už moderních, či různě stylizovaných. Už i u nás v tak malém městečku máme kaváren několik.Já osobně kávu miluji a dá se říct, že ve všech jejích podobách a protože nabídka kaváren je velmi široká a vyznat se v nich je někdy docela zázrak. Proto jsem dala dohromady (s pomocí internetu!) pár základních druhů kávy.


Espresso

Espresso se vždy připravuje ze 7 g umleté kávy, má obsah 25 – 35 ml a teče 20 – 30 sekund. 


Větší espresso

Nejčastěji ho v lístku najdete jako lungo, v lepším případě jako prodloužené espresso.  Typická káva, která se často vyrábí špatně, to je důvod, proč se často lidem dělá po kávě těžko. Správně by se espresso mělo servírovat tak, že zákazníkovi přinesete větší šálek, ve kterém je klasické espresso. Dále k tomu v konvičce horkou vodu na dolití, aby si zákazník kávu mohl prodloužit podle své chuti. Získá tím chuťově mnohem lepší kávu a hlavně i zdravější.


Double espresso

Připravuje se z dvojité dávky umleté kávy, 14 gramů. Jinak je příprava stejná, jako u normálního klasického espressa. Je to velmi silná káva.


Espresso macchiato

To je espresso s trochou mléčné pěny, která se šlehá. Mělo by mít , nejjemnější a nejchutnější pěnu. Pěna se nalije na povrch espressa.


Cappuccino

Cappuccino je espresso s mlékem a mléčnou pěnou. Její konzistence musí být jemná a hladká. Kávu připravujeme do cappuccinového šálku, který má stejné parametry jako šálek na espresso, má jen větší obsah.


Double cappuccino

Připravuje se stejně jako cappuccino, jen z dvojitého espressa a větší dávky mléka a pěny. Je dobré mít větší silnostěnný šálek také z porcelánu.


Latte

Je to káva s větším obsahem, ať už vody nebo mléka. Caffé latté se většinou připravuje z klasického espressa, které je dolité horkou vodou ve vysoké sklenici a lije se do něho teplé mléko a mléčná pěna. Tato káva se hodí pro ty, co nechtějí až tak silnou kávu a nemají rádi tolik mléka, jako je například v latte macchiatu.


Latte macchiato

Je to velmi oblíbený nápoj. Latte macchiato je káva s hodně mlékem. Vyrábí se do velké sklenice. 


Ice latte

Neboli ledová káva. Opět se připravuje a podává ve vysoké sklenici. Je to velmi jednoduchá káva na přípravu. Nejdříve se dá led do sklenice, poté se zalije studeným mlékem a nakonec se nahoru na led nalije espresso, které zůstane krásně oddělené.

 A co vy? Milujete kávu?


2 komentáře:

  1. Mám ráda kávu, ale nepiju ji každý den a nechutná mi espresso, nejradši mám latté :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za všechny komentáře!