20 února 2014

Bionebio


Poslední dobou jsem se zamilovala do bio-jídla, bio-kosmetiky, bio-čistících prostředků, jediné co u nás není bio, jsou kapesníčky, protože ty z Alberta jsou prostě levný, dobrý a utírám s nima všechno, ale to je jiná.
Ano, a v tuhle chvíli si asi říkáte " Bože, ta holka je blázen, další biošílenec! " proto bych všem, kteří se stále diví chtěla vysvětlit, proč to vlastně všechno dělám.


Spousta lidí si pořád stále myslí, že bio je jen styl života lidí co na to mají peníze nebo chtějí být něčím výjimeční, pro lidi co drží dietu nebo marketingový tah některých firem. Ano, neříkám, že všechno bio je bio, ale stačí jen číst a přemýšlet, protože dřív  možná za dob našich babiček, bylo bio vlastně všechno, nebylo to obrovským nápisem napsané na mléku, byla to samozřejmost. Jogurt byl prostě jogurt, co se musí rychle sníst, žádné přidávané látky na to, aby vydržel co nejdéle. 

Mnoho lidí si taky stěžuje na svoje zdraví, ve dvaceti nás trápí obezita, únava nebo jen angíny, chřipky, chodíme k lékařům a kupujeme léky. Místo toho, aby jsme se zamysleli nad tím jestli nejíme něco špatně.

Můj příklad ze života? Asi před rokem se mi objevil ekzém na ruce, zašla jsem k lékaři a tam jsem dostala jednu jedinou radu " Přestaňte mýt nádobí!",obdržela jsem dva krémy s názvy které jsem neuměla vyslovit, které mě měli trochu pomoci. Mazala jsem každý den, nádobí myla minimálně, změna však nenastala. Pak jsem pochopila, že tudy cesta nevede. Začala jsem nad tím víc přemýšlet, co jím co by to mohlo způsobit, vyměnila jsem "nízkoutečné" mléko za plnotučné a koupila první bio věc, prací prášek. Světe div se, ekzém se zmírnil. Začala jsem se o bio výrobky víc zajímat a byla jsem naštvaná, proč mně o tom nikdo neřekl dřív. Proč kupujeme šunku, do které je nacpáno spousty nezdravých látek, když dřív šunka mohla být i zdravá věc. Řekla bych, že je to všechno o tom, že jsou lidé moc pohodlný. Vyhovuje jim, že si koupí salám co jim vydrží spousty dní, mléko které i po týdnu stále chutná stejně a není zkyslé nebo konzervu kterou jen vytáhnou z ledničky a ohřejí.


Pak mě stále trápí ještě jedna věc, lidé si stěžují, že ekonomický stav České Republiky neroste a neroste, a že české kravíny se ruší a berem mléko z Německa. Ale ruku na srdce, když jdete do obchodu a vidíte mléko za 11.50,- a vedle toho mléko za 22.50,- mnohdy je jasné po kterém sáhnete a o tomhle to všechno je.

Bio ( a hlavně české bio) kupuju protože chci podpořit farmáře a ne velké korporáty a hlavně protože čím dál tím víc cítím jak je to super pro moje tělo. Neznamená to, že kupuju jen výrobky s nápisem bio, ráda chodím po farmářských trzích(kde se o ní dozvíte vše) nebo zajdu občas i do supermarketu např. taková Billa, Lidl, Interspar mají docela dobrý výběr biopotravin, jen stačí přemýšlet.
Takže už žádné zakonzervované guláše s E250, protože to v domácím guláši prostě není! :D


Zdroj fotografií:Pinterest.com




1 komentář:

  1. BIO se rozrostlo a jde vidět, kolika lidem už vadí živostní styl dnešní doby. U nás mamka stále nakupuje jen to nejlevnější, sama jsem bez prašulí, takže jsem ráda, když nám občas babička něco přinese ze zahrádky, vajíčka od jejich slepic nebo i králíky, které mají...

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za všechny komentáře!